HLUBOKÝ DECH

Vlastní dech si většinou neuvědomujeme, a to i přesto, že se v průběhu dne nadechneme až 20tisíckrát. I přesto, že je dýchání samovolné, lze zčásti ovlivnit, pokud mu věnujeme pozornost. Můžeme se vědomě nadechnout do celých plic nebo zadržet dech a můžeme také ovlivnit to, zda povedeme nádech do oblasti bránice (tj. brániční dýchání) či zda dáme přednost nádechu do hrudníku (tj. hrudní dýchání). 

Správné a zdravé dýchání je pak jen otázkou cviku.

Za ideální dýchání se považuje to, které skrze nosní dírky prochází oblastní pod klíčními kostmi, přes hrudník až do břicha. Zřetelně by se při něm měla vyklenout břišní stěna. Dýchání by mělo být pravidelné a pokud možno neslyšné.

Při dostatečném dýchání se okysličuje nejen mozek, ale i další orgány, a díky tomu se dostává do normálu srdeční činnost, trávicí soustava i obranyschopnost celého těla. Díky dýchání do břicha dochází také k posilování břišní stěny, která je často vlivem sedavého zaměstnání povolená. Správným dýcháním zlepšíte nejen kondici a schopnost soustředění, ale také držení těla!

Můžete si pro začátek zkusit sami doma dech, díky kterému si zvědomíte, jak dýcháte, a zároveň se příjemně uvolníte. Položte se na záda na rovnou podložku a nechte nohy i ruce volně spočinout. Zbavte se veškerého napětí a uvědomte si, jak dýcháte. Nesnažte se nijak měnit svůj dech, protože nyní jde o to si uvědomit vaše dechové stereotypy.